Banka za pomoć izvoznicima

Bez autora
Mar 16 2011

Koliko efikasno je korišćen novac iz budžeta namenjen podsticajima i investicijama kroz NIP, Fond za razvoj ili Garantni fond niko ne zna. Rezultatima nisu zadovoljni ni ekonomisti, a izgleda ni premijer Mirko Cvetković, koji je najavio osnivanje nacionalne Razvojne banke preko koje bi država trebalo da pomogne izvoznom delu privrede i malim i srednjim preduzećima. Kada i sa koliko novca osnovati razvojnu banku i za koje projekte, odgovor će dati konsultanti nemačkog Ka-Ef-Vea (KfW), bankarske grupe koja investira razvojne projekte u zemljama u razvoju, koja u Nemanjinoj upravo radi studiju izvodljivosti njenog osnivanja. U kabinetu premijera, objašnjavaju da je cilj da se podrži razvoj malih i srednjih preduzeća i proizvodnja za izvoz, kasnije možda i likvidnost firmi i izgradnja lokalne infrastrukture, ali da se neće baviti finansiranjem krupnih projekata kao što je Koridor 10.

Banka za pomoć izvoznicimaPremijer Mirko Cvetković najavio osnivanje Razvojne banke preko koje bi država trebalo da pomogne izvoznom delu privrede i malim i srednjim preduzećima.

Koliko efikasno je korišćen novac iz budžeta namenjen podsticajima i investicijama kroz NIP, Fond za razvoj ili Garantni fond niko ne zna. Rezultatima nisu zadovoljni ni ekonomisti, a izgleda ni premijer Mirko Cvetković, koji je najavio osnivanje nacionalne Razvojne banke preko koje bi država trebalo da pomogne izvoznom delu privrede i malim i srednjim preduzećima.

Kada i sa koliko novca osnovati razvojnu banku i za koje projekte, odgovor će dati konsultanti nemačkog Ka-Ef-Vea (KfW), bankarske grupe koja investira razvojne projekte u zemljama u razvoju, koja u Nemanjinoj upravo radi studiju izvodljivosti njenog osnivanja.

U kabinetu premijera, objašnjavaju da je cilj da se podrži razvoj malih i srednjih preduzeća i proizvodnja za izvoz, kasnije možda i likvidnost firmi i izgradnja lokalne infrastrukture, ali da se neće baviti finansiranjem krupnih projekata kao što je Koridor 10.

"To nije razvojna banka, ukoliko se ne bavi razvojem, a razvoj je samo u krupnim projektima, onda je ona podsticajna banka za regionalni razvoj, eventualno, razvojna banka za mala i srednja preduzeća," kaže ekonomista Mahmut Bušatlija.

Bušatlija navodi da je potpuno jasno da se banka neće baviti državnim razvojem, već samo malim i srednjim preduzećima, bez perspektive dok nemaju oslonac u velikoj krupnoj privredi.

Privrednici od Razvojne banke očekuju povoljnije kredite i da njome upravljaju stručnjaci, a ne političari.

"Važno je da se zaustavi nivo tehnološke zaostalosti, poveća konkurentnost srpskih kompanija, smanji spoljnotrgovinski deficit i finansiranje infrastrukturnih projekata koji ne tako brzo vraćaju sredstva", kaže predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Trebalo bi da Razvojna banka preuzme poslove Garantnog fonda i Fonda za razvoj.

Osnivački kapital biće obezbeđen iz budžeta, tvrde u Vladi. Inače, takve institucije postoje u četrdesetak zemalja. Na primer, osnivački kapital Hrvatske banke je milijardu evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik